♪ “ကိုယ့္account မွာဘယ္သူ၀င္သံုးေနသလဲ” ♫


ဘယ္သူ႕Facebook account ျဖင့္ဘယ္သူကHack သြားျပန္ၿပီ။ဘယ္သူ႕ အီးေမးျဖင့္ဘယ္သူ႕လက္ပါသြားၿပီဆိုတာကအိုင္တီေလာကႀကီးမွာၾကားေနက်အသံေတြပါ။မိုဘိုင္းဖုန္းေတြ သိပ္ၿပီး ေခတ္မစားခင္တုန္းကGmail accountကို ၀ိုက္တယ္။မ်ားေသာအားျဖင့္sign out လုပ္ၿပီးထြက္ဖို႔ေမ့တဲ့အတြက္သူမ်ား လက္ထဲကိုယ့္Gmail ပါသြားတာပါ။Facebook ကေတာ့လံုၿခံဳေရးအေတာ္ညံ့ပံု ရပါတယ္။account ေတြသူမ်ားလက္ပါသြားၿပီဆိုတဲ့အသံမၾကာခဏၾကားရ တယ္။ ေကာင္းၿပီaccount တစ္ခုမွာဘယ္သူ၀င္သံုးသလဲဆိုတာသိႏိုင္မလား။ သိႏိုင္တဲ့နည္းလမ္းေတြရွိပါတယ္။တစ္ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္။

<Facebook>
အရင္တုန္းကGmail သံုးတဲ့လူေတြလိုပါပဲ။Facebook သံုးတဲ့လူေတြလည္းsign out လုပ္ဖို႔သိပ္ၿပီးေပါ့ဆပါတယ္။Facebookသံုးၿပီးလို႔ဖုန္းapp ကထြက္ရင္ ျဖစ္ျဖစ္၊ ကြန္ပ်ဴတာbrowser ထဲကထြက္လိုက္ရင္ျဖစ္ျဖစ္ၿပီးေရာမွတ္တယ္။ 
ကိုယ့္ဘာသာတစ္ေယာက္တည္းသံုးရင္ဟုတ္တာေပါ့။ဖုန္းကိုလက္ဆင့္ကမ္းၿပီးသံုးခြင့္ေပးလိုက္ရင္ကြန္ပ်ဴတာ ကိုလက္ဆင့္ကမ္းၿပီးသံုးခြင့္ေပးလိုက္ရင္သူတို႔ကလည္းFacebook သံုးတတ္တယ္ဆိုရင္ပြင့္ေနတဲ့account ထဲ၀င္ဖို႔ဟာဘာမွ မခက္ပါဘူး။အခုေနာက္ပိုင္းဖုန္းOS ေတြမွာMultiple use account သံုးခြင့္ေပး လာလို႔ဒီျပႆနာနည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။ကြန္ပ်ဴတာမွာေတာ့သီးျခားuser account ထားခြင့္ရွိလို႕ကိုယ့္Facebook ထဲသူမ်ား၀င္သံုးတာ၊သူမ်ားလက္ပါ တာေတြနည္းပါမယ္။ကိုယ့္ကိုယ္စားpost ၀င္ၿပီးတင္သြားတာ၊ကိုယ့္Facebook ရဲ႕privacyကိုခ်ဳိးေဖာက္ၿပီး၀င္တာကိုအေသအခ်ာပိတ္ပင္ခ်င္ပါသလား။ Facebook Page ရဲ႕အေပၚညာဘက္ေထာင့္မွာရွိတဲ့ ေအာက္စိုက္ျမား ေခါင္းေလး ေနရာမွာကလစ္ တစ္ခ်က္ႏွိပ္ပါ။ၿပီးရင္setting ကိုေရြးပါ။အဲဒီ ေနာက္မွာ security ကိုဆက္ေရြးပါ။ၿပီးရင္logged in option ေနရာမွာ ကလစ္ႏွိပ္ပါ။devices and location ကိုေတြ႕ရပါမယ္။ၿပီးရင္Facebook ထဲ ေနာက္ဆံုး၀င္ခဲ့တဲ့အခ်ိန္နဲ႔ရက္စြဲကို ေတြ႕ရပါမယ္။entry တစ္ခုကိုေရြးၿပီး သူ႕ေဘးကEnd activity မွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။အဲဒီsession အတြက္Sign out လုပ္ဖို႔ျဖစ္ပါတယ္။

session အားလံုးကိုsign out လုပ္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ျဖင့္End all Activity ကို ေရြးႏိုင္ပါတယ္။Facebook ထဲမွာ ေပးထားတဲ့ထူးထူးျခားျခားfeature တစ္ခု လည္းရွိပါေသးတယ္။အဒါကlog in notification ပါ။အဲဒီnotification ဟာ account ပိုင္ရွင္ဆီကိုအီးေမး၊Text message၊Push notification ေတြက တစ္ဆင့္ ေရာက္လာႏိုင္ပါတယ္။account တစ္ခုကိုသံုးေနက်မဟုတ္တဲ့ device တစ္ခုကေနသံုးေနတဲ့အခါaccount ပိုင္ရွင္ဆီကိုnotification ပို႔ေပး ပါမယ္။Security page မွာရွိတဲ့log in notification ကိုactivate လုပ္ထားႏိုင္ ပါတယ္။Trusted browser ေနရာမွာကလစ္ႏွိပ္ၿပီးဘယ္လိုdevice ေတြကို Facebook ကအေလးထားတယ္ဆိုတာၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။

<Webmail>
Webmail ဆိုတာအထူးသျဖင့္Gmail တို႔Yahoomail တို႔ကိုဆိုလိုပါတယ္။ Outlook.com မွာအေ၀းကလွမ္းၿပီး Logout ထြက္လို႔မရပါဘူး။ဒါေပမယ့္ကိုယ့္ account ထဲမွာအခြင့္မရွိဘဲ၀င္သံုး ထားသလားဆိုတာကိုစစ္ႏိုင္ပါတယ္။Out look page ရဲ႕အေပၚညာဘက္ေထာင့္က ကိုယ့္နာမည္ေနရာမွာကလစ္ တစ္ခ်က္ႏွိပ္ပါ။ၿပီးရင္account setting ေရြးပါ။အဲဒီေနာက္ Recent activity ကိုဆက္ေရြးပါ။prompt တစ္ခုနဲ႔အခ်က္ျပလာၿပီဆိုရင္ကိုယ့္ details ေတြကိုစစ္ပါ။ ကိုယ့္account ထဲကို ေနာက္ဆံုးဘယ္အခ်ိန္၊ဘယ္ေနရာကေနaccess လုပ္သြားတယ္ဆိုတဲ့ စာရင္းကို ေတြ႕ရပါမယ္။ တကယ္လို႔သံသယရွိစရာentry တစ္ခုခုေတြ႕တယ္ဆိုရင္This wasn’t me မွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။သူ႕ညႊန္ၾကားခ်က္ ေတြအတိုင္းဆက္လုပ္ပါ။

Password ကိုေျပာင္းပါ။ဒီလိုအလုပ္မ်ဳိးကိုYahoo mail မွာလည္းလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။Yahoo mail page ရဲ႕အေပၚညာဘက္ေထာင့္ စက္သြားပံုေလးမွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။ၿပီးရင္account info ကိုေရြးပါ။အဲဒီေနာက္မွာ View Your recent sign in activity ေနရာမွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။တစ္ခုခုလြဲေခ်ာ္ ေနတာကို ေတြ႕မယ္ဆိုရင္password ကိုေျပာင္းပါ။

<Google>
Google ဆိုရင္လူေတြကနည္းနည္းေတြေ၀သြားတယ္။Gmail ဆိုမွ ေအာ္.. ဒါလား ဆိုၿပီး ေျပးျမင္ပါတယ္။ကြၽန္ေတာ္တို႔အဓိကသံုးတာကလည္းGmail ပဲကိုး။တစ္ေယာက္ေယာက္ကိုယ့္အီးေမးေတြ၀င္ဖတ္မွာစိုးရိမ္တယ္ဆိုရင္ အကာအကြယ္ေတြလုပ္ရပါလိမ့္မယ္။ကိုယ္ေရးကိုယ္တာေတြကိုၾကင္သူ သက္ထား၊အလုပ္ရွင္၊အစိုးရဘယ္သူမွ၀င္ၿပီးအခြင့္မဲ့ဖတ္ခြင့္ျပဳဖို႔အေၾကာင္းမရွိပါဘူး။Gmail ကိုအေ၀းကေနၿပီးလည္းlogout ထြက္လို႔ရပါတယ္။ပထမဆံုး Gmail ထဲ၀င္ပါ။သူ႕page ထဲေရာက္ရင္ ေအာက္ဘက္ကိုဆင္းသြားပါ။Last account activity ေအာက္မွာရွိတဲ့Details line ကိုကလစ္ႏွိပ္ပါ။ကိုယ့္account ကပြင့္ေနၿပီးေတာ့တျခားlocation တစ္ခုကေနဖြင့္ထားတယ္ဆိုရင္လာၿပီး ေျပာပါမယ္။ၿပီးရင္မၾကာေသးခင္ကလုပ္သြားတဲ့activity ေတြကို လည္း ျပေပး ပါမယ္။
အဲဒီactivity ထဲမွာaccesstype ပါမယ္။ဆိုလိုခ်င္တာကကြန္ပ်ဴတာbrowser က၀င္သလား၊မိုဘိုင္းဖုန္းက၀င္သလားဆိုတာမ်ဳိးပါ။ၿပီးရင္IP address ကို ေတြ႕ရပါမယ္။Sign out of all other sessions ေနရာမွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။လက္ရွိ ကိုယ္သံုးတဲ့ေနရာတစ္ခုပဲခ်န္ထားပါ။Gmail လိပ္စာတစ္ခုဟာGoogle service အားလံုးကိုသံုးခြင့္ရွိပါတယ္။Gmail ထဲက၀င္ၿပီးsignout လုပ္လိုက္တာနဲ႔ တစ္ၿပိဳင္တည္းမွာsearch ၊Drive အပါအ၀င္တျခားGoogle ၀န္ေဆာင္မႈေတြ ကေန signout လုပ္ၿပီးသားျဖစ္သြားပါမယ္။YouTube မွာဆိုရင္သူ႕page ရဲ႕အေပၚညာဘက္ေထာင့္မွာရွိတဲ့စက္သြားပံုေလးေနရာမွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။ၿပီးရင္YouTube setting ကိုေရြးပါ။ကိုယ့္နာမည္နဲ႔အီးေမးလိပ္စာေအာက္မွာရွိတဲ့ Advanced link မွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။ၿပီးရင္sign out all YouTube session ေနရာ မွာကလစ္ႏွိပ္ပါ။ကိုယ့္account ကတစ္ဆင့္၀င္သံုးေနတာေတြအားလံုးရပ္သြား ပါမယ္။

<ဖုန္းခိုးသံုးတဲ့လူ>
iOS နဲ႔Android မွာ ေပ်ာက္သြားတဲ့ဖုန္းဒါမွမဟုတ္အခိုးခံရတဲ့ဖုန္းတစ္လံုးကို အေ၀းကေန ေနရာလွမ္းရွာတာ၊ lockခ်ပစ္တာ၊ဖုန္းထဲကdata ေတြကို ဖ်က္ပစ္တာစတဲ့အလုပ္ေတြလုပ္ခြင့္ေပးထားပါတယ္။Apple အတြက္Find My phone ကိုသံုးႏိုင္ၿပီးAndroid အတြက္Find Your Phone ကိုသံုးႏိုင္ပါတယ္။ Find Your Phone ကေတာ့Google ကဖြင့္ထားတဲ့My account hub မွာ ထပ္ထည့္ေပးထားတာပါ။ (www.myaccount.google.com) မွာ၀င္ၾကည့္ ႏိုင္ပါတယ္။အဲဒီwebsite ကတစ္ဆင့္ကိုယ့္ဖုန္းရွိတဲ့ေနရာကို ေျခရာခံႏိုင္တယ္။ ေပ်ာက္သြားတဲ့ဖုန္းရဲ႕Google account ကိုsignout လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္ ကိုယ့္ဖုန္းဘယ္သူ႕လက္ထဲ ေရာက္ေနသလဲဆိုတာမေျပာႏိုင္ပါဘူး။ ဒီကိစၥ အတြက္lock watch ကိုသံုးႏိုင္ပါတယ္။www.bit.ly/lockwatch401 ကေန download ခ်ၿပီးသံုးပါ။PIN/Password/ Pattern အမွားတစ္ခုခုနဲ႔ကိုယ့္ဖုန္းကို ဖြင့္ဖို႔ႀကိဳးစားေနသူရဲ႕ဓာတ္ပံုကို႐ိုက္ၿပီးဖုန္းရွိရာေျမပံုနဲ႔အတူကိုယ့္ဆီကိုအီးေမးပို႔ပါတယ္။

ေနာင္စိုး(ထား၀ယ္)
Mobile Guide Journal (Every Monday)
https://www.facebook.com/officialmobileguidejournal


<<<
ေအာက္ကေၾကာ္ျငာကိုတစ္ခ်က္ေလာက္ႏွိပ္ခဲ့ေပးေစခ်င္ပါတယ္ဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ့္ကိုတစ္ဖက္တစ္လမ္းကကူညီရာေရာက္ပါတယ္ဗ်ာ။
>>>
 





www.pyaephyo.com

1 comments:

Did you know you can shorten your urls with AdFocus and get cash for every visitor to your shortened urls.

Post a Comment